• BLOG
Ben jij wel eens ondeugend?

Ben jij wel eens ondeugend?

Wordt jouw to-do list alleen maar langer in plaats van korter? Je wilt juist kunnen afvinken, dat geeft voldoening. Je ervaart misschien veel druk, hebt steeds nieuwe ideeën die om uitzoekwerk vragen en je verantwoordelijkheidsgevoel is groot. Maar alles voelt steeds meer als ‘moeten’, zelfs de werkzaamheden die je in het verleden graag deed.

Volwassen worden
Hoe ouder je wordt, hoe ‘verantwoordelijker’ je je gaat gedragen. Je bent door schade en schande wijs geworden en wilt collega-ondernemers en medewerkers behoeden voor fouten. Gevolg is dat je hard werkt en jezelf én anderen regelmatig controleert. Dat verantwoordelijkheidsgevoel schiet voor sommige ondernemers zover door, dat je nog moeilijk dingen los kunnen laten. Stiekem verlang je terug naar de tijd dat je nog geen cruciale beslissingen hoefde te nemen.

Onbevangen
Een tijdje geleden was ik bij een ontbijt van een businessclub. De spreekster vroeg ons om onze ogen een moment te sluiten. ‘Probeer nu eens onbevangen naar de wereld te kijken, wat zie je?’ Ik deed mee en zag een camper op de bonnefooi door Scandinavië trekken. Hoge bergen en diepe fjorden waren het decor. Deze opdracht beviel mij wel. ‘Nu ga je onbevangen naar je bedrijf kijken’, zo luidde de tweede actie. Dat was lastiger. Ik zag gelijk mijn to-do list opdoemen!

Kinderen zijn goed in loslaten, lol maken en lachen. Wat zou er gebeuren als jij daar ook vaker ruimte aan geeft? Dat maakt dat je vanzelf wat meer afstand neemt van een lastige kwestie en onverwacht nieuwe mogelijkheden ziet.

Als je jezelf meer ruimte en vrijheid geeft om af en toe ondeugend te zijn en los te laten, ervaar je meer puurheid. Je hoeft niet altijd die serieuze, hardwerkende ondernemer te zijn. Kortom: leef, lach en verwonder en laat je verrassen door het effect op de ander die met je meegeniet.

Neem contact met mij op voor een onverwacht gesprek.

Deze column is geschreven voor het magazine Handel en Wandel. Dit zakelijk magazine wordt verstrekt aan ondernemers in de gemeente Dronten.

Deel dit bericht!

29 februari 2024

Laatst geschreven blogs
Kies je categorie
Archief